Reacties:  Pater worden: dat kan bij ons.

 

13-01-2013: iemand heeft onder de naam van Jene van Moorsel een bericht geplaatst waarin wordt geinformeerd naar inhoudelijke reacties. Het bericht is verwijderd.  Het is kinderlijk gedrag, zielig.

 12-01-2013: Het boek van Frans Duijf " Commentaar nummer 88 " is uit. Het is een reactie op het boek Pater Worden van Jo en Jene. Voor informatie en koopvoorwaarden kun je terecht bij Uitgeverij Admetos. Reacties op het boek zijn daar ook van harte welkom.

  Er waren nog verschillende reacties op het boek aangekondigd en dan ben ik toch nieuwsgierig. De reacties zijn ondertussen binnengekomen en ik heb er kennis van genomen.

De teksten zelf neem ik niet over op deze website. Ze zijn in strijd met de uitangspunten zoals vermeldt in de colofon. Laat onverlet dat ik natuurlijk nieuwsgierig blijf naar inhoudelijke reacties op het boek: wat mis je, wat had je graag meer uitgewerkt willen zien enz. Het gaat om een toegevoegde waarde van het boek. En natuurlijk kan het zo zijn dat het niet helemaal weergeeft zoals jij jouw tijd op Ravensbos hebt ervaren.

"Every picture has a story" : Ravensbos roept veel herinneringen op en emoties. Dat blijkt maar weer. 

 

 

Henk Ganzeboom

Boek Pater worden?

Bron: Bravenet Forum 10 mei.

 

Vandaag het nieuwe boek "Pater worden? Dat kan bij ons!" ontvangen. Geweldig mooi en zeer prettig geschreven door Jene van Moorsel en Jo Hoen. Compliment!!

 

 

Sjaak Huijsmans

Boek Pater worden?

Bron Gmail 11 mei

 

Hallo Jene,

ik heb het boek ontvangen.  Het ziet er op het eerste gezicht goed uit.

Ik heb het alleen nog maar doorgebladerd, m'n vrouw is het eerst aan het lezen.

Dames gaan voor, zal ik maar zeggen.

Ik kreeg wel een klacht dan wel tip voor een eventuele herdruk:

voor ons "ingewijden" is het duidelijke taal, maar voor een "leek" ligt dat iets anders.

Niet iedereen heeft latijn gehad, dus leek het mij handig om d.m.v. een * voetnoot een Nederlandse vertaling te vermelden.

Er staan ook termen in  die een leek meestal niet weet, zoals bijvoorbeeld "brevieren".

Een kleine verklaring is dan wel zo handig.

 

met vriendeljke groet,

Sjaak Huijsmans

j.c.m.huijsmans@planet.nl

Peter van Velzen

Boek Pater worden?

Bron: eigen pen 17 mei

 

Vandaag Hemelvaartsdag.Vrijgenomen om te rusten en eindelijk wat hoofdstukken te lezen. Eenmaal begonnen liet het

me niet los. Ik was nieuwsgierig naar de verhalen, het onbekende of de bevestiging van wat ik al vermoedde zonder

kennis van de feiten. Het boek beschrijft de periode 1945 tot en met 1972. Ik kwam in sept 1961 en verliet het seminarie in

aug 1967. Een stukje Kusters en een stukje Hendriks. Ik heb het allemaal nog eens langs zien komen bij het lezen.

Jene en Jo zien om in verwondering, met veel mededogen voor menselijke tekortkomingen en begrip voor diegenen

die hun periode op ravensbos als pijnlijk ervaren om allerlei verschillende redenen. Niet alles is positief en volstrekt

negatief en ik was ook blij getroffen door de persoonlijke noot aan het eind van het boek. De jaren des onderscheids leggen een nadrukkelijk stempel op je verdere leven. Ik onderscheid twee rooie draadjes in het boek: de onderdrukking van seksualiteit en de mogelijkheid je te vormen door allerlei aktiviteiten zoals toneel,muziek,carnaval enz.

Ik heb ook veel gelachen tijdens het lezen en dan moest ik het hardop voorlezen om dat moment te delen.

Ik ben blij met het boek en raad het iedereen aan. Het is geen compleet boek, wel een overzichtsboek, een sfeerboek, een tijdsbeeld. Wat ontbreekt kun je zelf aanvullen, had je het bondiger,krachtiger willen formuleren: ga je gang.

Groeten,

Peter van Velzen

pvvelzen@upcmail.nl

 

 

kees braat31-mei (4 dagen geleden)

aan pvvelzen


Hallo Peter,

Eergisteren kreeg het boek. Het was drie weken onderweg naar Thailand. Maar ik kreeg het in prima staat. Jo had het boek goed verpakt en en kwam onbeschadigd hier aan.

Uiteraard bladerde ik het boek door en zond Jo een mail dat het boek in prima staat was aangekomen. Hij had gevraagd of ik dit wilde doen.

Als oud-grafische zetter en drukker vindt ik het boek een mooie vormgeving hebben. Ook de lettertype is rustgevend, zou ik zeggen. De bijdragen van oud-leerlingen en leraren is duidelijk en in cursief gezet.

Al lezend, ik kon het boek nauwelijkks wegleggen voor wat te eten en/of te drinken, kwamen de herinneringen weer boven drijven. Op de mijn veranda, bij een temperatuur van rond de 40 graden, maar met een snorrende plafondventilator, las ik het boek bij wijze van spreken in een keer uit. Hoeveel Oblaten hadden niet graag hier in de tropen missiewerk gedaan? De rijstpaddy's liggen en de bananenbomen groeen bij wijze va spreken langs mijn veranda. Welk hoofdstuk ik ook las, het bleef boeien. Ook de zaken die voor mijn tijd waren gebeurt en ook de zaken die na mijn tijd gebeurde. Ik vind het een boeiend booek, goed geschreven en omdat je natuurlijk veel herinneringen aan dit tijd hebt, blijft het boeien.

Een paar van mijn vrienden hier in Chiang Mai willen het boek ook lezen. Een goede vriend is katholiek opgevoed, was misdienaar en ik denk dat hij ook het boek boeiend zal vinden. Het boek zal een speciale plaats hier in mijn boekenkast krijgen. Ik laat het wel behandelen dat mieren, termieten e.d. geen goede smaak in hun bek krijgen van het boek.

 

printen_15@hotmail.com

 

 

 

SiteLock